Reflexoterapia este o tehnica de masaj utilizata de catre medicii din intreaga lume. In functie de locatia lor geografica, reflexologii pot sau nu pot fi obligati sa detina o licenta, sau chiar o educatie formala, in scopul de a practica. In unele zone, o licenta de masaj este considerata o validare adecvata pentru a practica reflexologia. Unii reflexologi sunt autodidacti, desi scolile, cum ar fi Canada's Universal College of Reflexology, care a fost in functiune din 1991, face oferta de programe de certificare.

Potrivit Ohio State University Medical Center, principiile care stau la reflexoterapie sunt similare cu cele de acupunctura. Prin stimularea anumitor puncte de presiune, reflexologii cred ca pot trata regiuni ale corpului, care corespund acestor puncte de presiune. Ca un instrument de diagnosticare, sustine ca reflexoterapia sensibilitate in punctele reflexe pot indica patologia in organele la care se refera aceste puncte. Cel mai frecvent, reflexologii se concentreze pe punctele de presiune, in mana sau picior.

Punctele de Presiune pentru Mana si Creier
Prin tratarea portiunilor distale ale tuturor celor patru degete si degetul mare, reflexologii au scopul de a stimula capul, creierul si a sinusurilor, in conformitate cu reflexologii Barbara Kunz si Kevin. University of Maryland Medical Center a raportat ca reflexoterapia poate ajuta la alinarea migrenelor si reduc cantitatea de medicamente care sufera de migrene trebuie sa consume pentru a atenua durerea lor.

Centrul degetului mare distal (la sfarsitul degetului mare), este asociat cu functia de hipofiza, spune Kunz. Stimularea acestei glande endocrina este folosita de reflexologi in abordarea problemelor de sanatate, cum ar fi alergiile, inclusiv alergia la polen, si psoriazis.

Punctele de Presiune pentru Stomac
Kunz, care noteaza puncte de presiune reflexologi e pentru stomac exista in primul rand in centrul de la palma stanga, cu o suprafata mai mica de reflex intre baza degetului mare drept si incheietura mainii. Bolile digestive, cum ar fi ulcerele si greata sunt vizate de tratament pentru aceste zone, cu ulcere duodenale fiind asociate in special cu zona de reflex la mana dreapta.

Puncte de Presiune pentru Sistemul Reproducator
Punctele reflexe de pe spate si din fata a incheieturile ambelor maini corespund organelor masculine si feminine de reproducere, in conformitate cu Kunz. Pe partea mediala, sau roz, a incheieturii mainii sunt puncte legate de ovare si testicule. Acestea pot fi accesate prin stimularea acestor zone, atat pe partea din fata si din spate a incheieturii mainii. Lateral, sau degetul mare de la incheietura mainii are puncte legate de glanda prostatei si uter, de asemenea, accesibile din fata si din spate a incheieturii mainii. Kunz recomanda stimularea acestea zonei in tratarea unor astfel de tulburari de reproducere de sindromul premenstrual si impotenta.