Eficienta reflexoterapiei urechii, si auriculoterapia in general, este subiectul unei dispute pentru comunitatea medicala si stiintifica.

Revista "Autonomic Neuroscience" a publicat un studiu privind raspunsurile autonome de stimulare a diferitelor parti ale urechii, de masurare a raspunsurilor corespunzatoare sa functioneze autonom al inimii si a stomacului. Incercarile lor de a verifica harta urechii pentru a corespunde cu anumite sisteme anatomice a fost neconcludent, desi au remarcat faptul ca unele parti ale urechii par sa evoce raspunsuri vegetative puternice in sistemele cardiace si gastrice decat altele.

Potrivit Ohio State Medical Center, cercetarea pe aceasta practica de vindecare de varsta nu a fost efectuata pe o scara suficient de mare pentru a fi valabila stiintific. Indiferent, reflexologia continua sa aiba fanii sai fideli in domeniul alternativ de ingrijire a sanatatii. Reflexoterapia se aplica unui model structurat de aplicare de presiune la diferite parti ale corpului, picioare si maini care sunt zonele principale abordate. Credinta lor este ca, prin stimularea acestor puncte reflexogene se pot aborda problemele de sanatate vitale pentru functia organelor corespunzatoare.
Lobul Urechii
Reflexologul Madeliene Turgeon afirma ca lobul, sau zona carnoasa situata in partea de jos a ambelor urechi, contine puncte de master senzoriale, care afecteaza ochii, precum si glandele pituitara si pineala. Structura de ureche, de asemenea, a fost descrisa ca si corelarea la o versiune cu susul in jos a corpului, cu punctul reflex in lobul, sau partea de jos a urechii, fiind asociat in special cu capul.
Pinna
Pinna este situat la varf foarte aproape de ureche. Turgeon adreseaza alergiile si ranile reci prin tratarea acestui domeniu, si afirma ca aceasta corespunde, de asemenea in regiunea inferioara a corpului, in special picioare. Cercetatorii School of Chinese Medicine in Hong Kong au descoperit ca stimularea acestei zone a corespuns la o presiune de stomac a crescut in sobolani anesteziati.
Helixul
Helix este creasta exterioara a urechii, se intinde de la marginea interioara cea mai apropiata a pometilor, pana la partea de sus a urechii si in jos din nou, pentru a lob. Cea mai groasa parte a helix, cunoscuta sub numele de punctul lui Darwin este stimulat sa abordeze dureri la nivelul membrelor, spune Turgeon. Ramura ascendenta a spiralei este asociata cu intestinele, precum si sistemele nervos si endocrin.

"Autonomic Neuroscience" si-a publicat studiile care dezvaluie cresterile mici in ritmul cardiac asociat cu stimularea manuala a cozii helixului.