Reflexoterapia occidentala, asa cum o cunoastem noi astazi, isi are originea in stravechea presopunctura (acupunctura) chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, punctelor si zonelor energetice de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpile, palmele, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, gleznele, pavilioanele urechilor, fata, cutie craniana etc.
Ca ramura a medicinii orientale, reflexoterapia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului. in general la distanta fata de organul pe care il reprezinta. Organele si sistemele fiziologice ale corpului uman sunt componente inseparabile ale intregului organism, avand legaturi vasculare si energetice directe cu zonele corespunzatoare reflexogene.

Reflexoterapie sau terapia zonala - aceasta a fost introdusa si popularizata in Occident de catre medicul american William Fitzgerald, la inceputul secolului al XlX-lea, care dupa o indelungata practica medicala in mari metropole ale Europei ca Paris. Londra si Viena, se intoarce in America natala, la spitalul din Hartford si aduce in atentia lumii medicale cercetarile sale cu privire la vechile tehnici terapeutice chinezesti. El demonstreaza practic cum prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat.

Cercetarile sale au fost preluate de prietenul si colegul sau dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus aceasta reflexoterapie, asa cum o cunoastem noi astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave.

Tot lui Eunice Ingham ii datoram si prima carte de reflexoterapie din lume si deschiderea primei scoli specializate pentru cursuri de reflexoterapie. Dupa 40 de ani de practica si rezultate deosebite obtinute prin reflexoterapie, ea a murit in anul 1952.