Reflexoterapie harta si studiul lui Motoyama confirma ceea ce vindecatorii chinezi au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat, fluxul energetic scade sau se acumuleaza excesiv si apare congestia zonei si boala organului aferent meridianului. Daca blocajul energetic este ameliorat prin sedinte de reflexoterapie masaj, echilibrul si sanatatea organului se restabilesc, durerile dispar si se instaleaza procesul de autovindecare.
Eficienta tuturor terapiilor complementare se bazeaza pe principiul eliminarii blocajelor de flux energetic si declansarii procesului de vindecare naturala.
Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiilor organelor pe extremitati, au fost trasate pe reflexoterapie harta si principalele linii de pe maini si picioare, care intersecteaza cele 10 zone energetice si impart picioarele si mainile in sectoare corespunzatoare situarii anterioare, mediane sau posterioare ale organelor corpului si a proiectiilor lor.
    Aceste linii de pe reflexoterapie harta, impart picioarele si mainile in sectoare largi, corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale.
In reflexoterapie harta intalnim urmatoarele linii:
  1. Linia diafragmei de pe talpi este situata sub oasele metatarsiene. Ea traverseaza zona cea mai lata a talpilor. Culoarea tegumentului deasupra acestei linii este mai inchisa decat de dedesubt.
Pe maini, linia diafragmei traverseaza palma de la plica de unire a policelui cu mana pana la 2,5 cm sub articulatia degetului mic. Deasupra acestei linii, asa cum este si in trunchiul nostru, se afla zonele de proiectie ale plamanilor, inimii, timusului si umerilor.
  2. In reflexoterapie harta, linia taliei se afla pe picioare la mijlocul talpii, in zona de ingustare a lor. Se poate identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului
pana depistam o mica proeminenta osoasa, apoi traversam talpa. Ea indica zona
taliei persoanei tratate. Linia taliei se afla exact deasupra proiectiei pe talpa a colonului transvers.
Pe palme linia taliei incepe in zona articulatiei policelui cu mana si apoi traverseaza palma spre muschiul extern situat la aproximativ 4 cm sub degetul mic. Deasupra ei se afla proiectia organelor vitale ca: ficat, stomac, rinichi, pancreas, vezica biliara etc.
Linia taliei se afla exact deasupra proiectiei pe talpa a colonului transvers.
  3. Linia pelvisului in reflexoterapie harta este localizata pe talpi la marginea superioara a
calcaielor. Ea delimiteaza zona de impact cu solul a calcaielor, deasupra ei situandu-se scobitura si coborand doua verticale imaginare din varfurile maleolelor externe si interne ale piciorului pana la marginile talpii si apoi unind pe talpa cele doua puncte. Ea se mai numeste si linia bazinului.
Pe palme, linia pelvisului se afla situata la aproximativ 2 cm deasupra articulatiei pumnului, inspre terminatia musculara a palmei. Deasupra liniei pelvisului se afla mai ales proiectiile intestinului subtire si intestinului gros.
  4. Linia ligamentara se gaseste pe talpi ridicand si incordand degetele de la picioare: in spatiul dintre degetul mare si urmatorul se va simti un ligament vertical, tensionat ca un elastic.
Pe palme ea incepe la comisura dintre aratator si mijlociu, traverseaza apoi intreaga palma in lungime.
  5. Linia umerilor in reflexoterapie harta, denumita si linie secundara, este trasata numai pe talpi si este situata in zona de unire a degetelor cu talpa. Aceste linii principale (imaginare) din reflexoterapie harta, ne sunt de mare ajutor pentru a stabili si a localiza zone reflexogene de proiectie a principalelor organe ale corpului pe picioare si maini.